Jadłospis Drukuj

 

 

 

Dzień tygodnia

 

Pierwsze danie

 

Drugie danie

 

Deser

 

Alergeny

Poniedziałek

28.11.2022

Zupa brokułowa ziemniakami.

/skrzydło z indyka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, brokuła, śmietana 18, ziemniaki/

Pyzy z mięsem polane prażoną cebulką.

/pyzy z mięsem,cebula, olej/

Woda z cytryną

 

Owoc

Alergen 1,3,7,9

Wtorek

29.11.2022

Zupa pomidorowa z ryżem.

/skrzydło z indyka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, koncentrat pomidorowy, śmietana 18, mąka,  ryż/

Ziemniaki, kotlet schabowy, sałata lodowa z jogurtem

/ziemniaki, schab, jaja, bułka tarta, olej kujawski, sałata lodowa,, jogurt naturalny, kwasek cytrynowy/

Woda z cytryną

 

Owoc

Alergen 1,3,7,9

Środa

30.11.2022

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami.

/boczek wędzony, skrzydełka z kurczaka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki , kapusta kiszona/

Kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy, sałatka z pomidora.

/kasza, jęczmienna, szynka wieprzowa, cebula, olej kujawski, majeranek, mąka tortowa, pomidor/

Woda z cytryną

 

Owoc

Alergen 1,3,7,9

Czwartek

01.12.2022

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami.

/skrzydełka z kurczaka,  sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, szczaw, śmietana 18, jaja, mąka, ziemniaki/

Ryż brązowy, pulpety w sosie 

pomidorowym,ogórek kiszony.

/ryż brązowy, masło roślinne, filet z piersi kurczaka, jaja, bułka czerstwa, mąka tortowa, koncentrat, ogórek kiszony /

Woda z cytryną

 

Owoc

Alergen 1,3,7,9

Piątek

02.12.2022

Zupa grochowa z makaronem.

/skrzydełka z kurczaka,  sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler,groch, makaron świderka, majeranek,/

Ziemniaki, paluszki rybne, surówka z buraka.

/ziemniaki, paluszki rybne mintaja w panierce, olej kujawski, buraki, cukier , kwasek cytrynowy/

Woda z cytryną

 

Owoc

Alergen 1,3,4,7,9

 

 


ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

 Oznaczenie alergenów:

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie (1)
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (2)
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie (3)
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie (4)
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie (5)
Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie (6)
Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą) (7)
orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamie lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie (8)
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie (9)
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie (10)
Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie (11)
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (12)
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie (13)
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (14)

KATALOG ZE SKŁADNIKAMI WYSTĘPUJĄCYMI W KAŻDEJ POTRAWIE NA ŻYCZENIE KONSUMENTA JEST DOSTĘPNY W KUCHNI SZKOLNEJ.

 

 

 

Szkoła Podstawowa nr 17 im. Tadeusza Kościuszki,  ul Miodowa 18,  09 - 400 Płock,  tel. 24 366 25 60, e-mail: sekretariat@sp17.plocman.pl

Redaktor serwisu: Marzena Kowalska