Owoce i warzywa w szkole Drukuj

Od roku szkolnego 2017/2018 programy Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole zostają zastąpione nowym Programem dla szkół!

Nowy Program dla szkół skierowany jest dla uczniów szkoły podstawowej, klasy I-V ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole.   

 Zakres     
W ramach nowego programu dzieci będą:

 otrzymywały owoce i warzywa oraz świeże produkty mleczne

  • brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp. 

 Strategia krajowa

Kluczowym dokumentem określającym najważniejsze zasady realizacji programu w Polsce, a także jego główne cele i priorytety będzie Strategia krajowa obejmująca 6 kolejnych lat szkolnych. Dokument ten ma określać długoterminową strategię realizacji programu. Pierwsza strategia zostanie przedstawiona Komisji Europejskiej w I kwartale 2017 r. Strategia określać będzie m.in.:

  •  Zasady finansowania programu, w tym dofinansowanie ze środków krajowych,
  • Produkty udostępniane dzieciom: priorytetem jest udostępnianie dzieciom produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych, bez dodatków, a więc świeżych owoców i warzyw oraz mleka,
  • Grupę docelową czyli dzieci, które będą mogły uczestniczyć w programie i otrzymywać owoce i warzywa i/lub mleko.

Budżet

Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:

100 mln euro na mleko,

  • 150 mln euro na owoce i warzywa.

Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko.

Szkolnym koordynatorem programu jest pani Magdalena Kowalczyk.
Od 2 października 2017r. mleko będzie wydawane wyznaczonym przez wychowawców dyżurnym w poniedziałki i czwartki na początku 2 i 3 godziny lekcyjnej (po dzwonku na lekcje) w sali nr 38 na sali gimnastycznej. Owoce i warzywa dwa razy w tygodniu, świeży produkt mleczny: (jogurt, kefir lub serek) jeden raz w tygodniu (uczniowie będą informowani w dniu dostawy). Dyżurni będą odbierać owoce, warzywa oraz świeży produkt ze stołówki szkolnej.

 

Szkoła Podstawowa nr 17 im. Tadeusza Kościuszki,  ul Miodowa 13a,  09 - 400 Płock,  tel. 24 366 25 60, e-mail: sp17.plock@gmail.com

Redaktor serwisu: Marzena Kowalska