Od roku szkolnego 2017/2018 programy Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole zostają zastąpione nowym Programem dla szkół!
Nowy Program dla szkół skierowany jest dla uczniów szkoły podstawowej, klasy I-V ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole.
Zakres
W ramach nowego programu dzieci będą:
otrzymywały owoce i warzywa oraz świeże produkty mleczne
- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
Strategia krajowa
Kluczowym dokumentem określającym najważniejsze zasady realizacji programu w Polsce, a także jego główne cele i priorytety będzie Strategia krajowa obejmująca 6 kolejnych lat szkolnych. Dokument ten ma określać długoterminową strategię realizacji programu. Pierwsza strategia zostanie przedstawiona Komisji Europejskiej w I kwartale 2017 r. Strategia określać będzie m.in.:
- Zasady finansowania programu, w tym dofinansowanie ze środków krajowych,
- Produkty udostępniane dzieciom: priorytetem jest udostępnianie dzieciom produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych, bez dodatków, a więc świeżych owoców i warzyw oraz mleka,
- Grupę docelową czyli dzieci, które będą mogły uczestniczyć w programie i otrzymywać owoce i warzywa i/lub mleko.
Budżet
Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:
100 mln euro na mleko,
- 150 mln euro na owoce i warzywa.
Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko.
Szkolnym koordynatorem programu jest pani Magdalena Kowalczyk.
Od 2 października 2017r. mleko będzie wydawane wyznaczonym przez wychowawców dyżurnym w poniedziałki i czwartki na początku 2 i 3 godziny lekcyjnej (po dzwonku na lekcje) w sali nr 38 na sali gimnastycznej. Owoce i warzywa dwa razy w tygodniu, świeży produkt mleczny: (jogurt, kefir lub serek) jeden raz w tygodniu (uczniowie będą informowani w dniu dostawy). Dyżurni będą odbierać owoce, warzywa oraz świeży produkt ze stołówki szkolnej.